Monografie Klinická výživa je komplexním textem, který se zabývá výživou ve všech jejích aspektech. Je primárně určena lékařům s atestací v základním oboru se zájmem o klinickou výživu, může však sloužit též jako výukový text k atestaci z klinické výživy a
intenzivní metabolické péče garantovaný Výborem Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. Autorský kolektiv tvoří celkem 74 autorů, z toho 58 lékařů, devět nutričních terapeutů, tři farmaceuti, zdravotní sestra a dva vysokoškolští odborníci. Text je
rozdělen na obecnou a speciální část. V první, obecné části se zabývá historií klinické výživy, jednotlivými makro- i mikronutrienty a jejich metabolismem, postupy vyšetření nutričního stavu včetně screeningu malnutrice a následnými kroky nutriční podpory, legislativou,
zásadami správné výživy i alternativními směry, výživou ve sportu, dietním systémem. Další kapitoly se věnují enterální a parenterální výživě, jejich komplikacím, způsobům zavedení vstupů pro jejich aplikaci a domácí nutriční podpoře, dále etickým aspektům
nutriční péče a organizaci nutriční podpory včetně pravomocí jednotlivých profesí. Samostatná kapitola se týká výživy v různých obdobích života. Ve druhé, speciální části jsou podrobně probrány aspekty klinické výživy u onemocnění jednotlivých systémů lidského
organismu. Jedná se o onemocnění dutiny ústní, dysfagické obtíže, onemocnění plic a dýchacích cest, výživu v gastroenterologii a hepatologii, u pacientů se selháním ledvin, s diabetes mellitus nebo poruchami metabolismu tuků, u obézních pacientů, pacientů s osteoporózou a
neurologických nemocných. Své místo mají kapitoly o dědičných metabolických onemocněních, potravinových alergiích, poruchách příjmu potravy a dalších psychiatrických diagnózách. Rozsáhlá kapitola je věnována výživě u onkologicky nemocných, následují kapitoly o
výživě v chirurgii, v transplantologii a u kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče. Monografie je uzavřena kapitolami o výživě pacientů v extrémním stavu a nemocných s COVID-19.